Wielkanocne warsztaty kulinarne dla wychowanków domów dziecka
Jak co roku, zbliżające się święta będą w naszych domach doskonałą okazją, by spotkać się z najbliższymi. Wielu z nas także z rodziną lub przyjaciółmi wspólnie przygotuje wyjątkowe świąteczne dania. Jednak nie wszyscy będą mieć taką możliwość. Wychowankowie domów dziecka w Polsce najczęściej nie będą uczestniczyć w świątecznych przygotowaniach, doprawiać wielkanocnego żurku czy ucierać drożdżowej baby. Taki stan rzeczy był motywacją dla marki Knorr do zainicjowania akcji „Pomaganie przez gotowanie”. Wraz z fundacją Samodzielność od Kuchni prowadzi ona warsztaty dla młodzieży z domów dziecka, dzięki którym uczą się gotowania oraz życiowej samodzielności. Pierwsza tegoroczna odsłona akcji „Pomaganie przez gotowanie” rusza już 26 marca w Katowicach.
Wychowankowie domów dziecka nie mają możliwości wzrastać w takich warunkach, jak ich rówieśnicy w rodzinach, więc często nie mają podstawowej wiedzy i umiejętności z wielu zakresów. Wśród takich obszarów znajduje się gotowanie, gospodarowanie oraz umiejętności zarządzania domowym budżetem. Potwierdza to fakt, że właśnie poziom kompetencji z tego zakresu młodzież już usamodzielniona ocenia najniżej1 . Placówki opiekuńczo-wychowawcze najczęściej nie dają bowiem szansy samodzielnego przygotowywania głównych posiłków.
„W instytucjonalnych domach dziecka, gdzie dominuje żywienie zbiorowe, trudno o okazję do kulinarnego rozwoju. Kompetencje kuchenne są uznawane za względnie proste i dość oczywiste, a na pierwszym miejscu stawia się – bardzo ważne – sprawność w szkole czy psychiczne i prawne przygotowanie do samodzielności. Młodzież w domach dziecka, tak jak jej rówieśnicy, poświęca się swoim pasjom, czasem pracuje lub odbywa staż, odwiedza rodzinę i spędza czas z przyjaciółmi. Na gotowanie, zakupy czy planowanie budżetu trzeba więc wyznaczyć osobną chwilę, a czasu zazwyczaj brakuje.
W efekcie wychowankowie znają głównie te potrawy, które występują w jadłospisie placówek, i mają znikome umiejętności kulinarne, ograniczające się często do przygotowania kanapek z dostępnych produktów. To te potrawy, które podopieczni potrafią przygotować, stają się podstawą ich diety, gdy się usamodzielnią – nam zależy, by żywili się nie tylko kanapkami”, opowiada Katia Roman-Trzaska z Fundacji Samodzielność od Kuchni.
Nauka gotowania i samodzielności
Powyższe obserwacje i wnioski skłoniły markę Knorr i fundację Samodzielność od Kuchni, by wspólnie prowadzić akcję „Pomaganie przez gotowanie”. W jej ramach organizowane są warsztaty kulinarne, podczas których wychowankowie domów dziecka gotują pod okiem ekspertów fundacji. Odbywają się one w wybranych miastach Polski, a każdy taki cykl składa się z czterech spotkań. Inauguracyjne warsztaty odbyły się w 2018 r. w Łodzi. W tym roku zaplanowane zostały kolejne cztery cykle spotkań. Pierwsze warsztaty w 2019 r. odbędą się w Katowicach w dniach 26 i 28 marca oraz 1 i 3 kwietnia.
Dzięki akcji „Pomaganie przez gotowanie” młodzież ma szansę nauczyć się gotowania, co jest umiejętnością niezwykle cenną w dorosłym życiu. Uczestnicy odkrywają nowe smaki, poznają nieznane dotychczas składniki, mają okazję do kulinarnych eksperymentów. Zdobywają nowe kompetencje, a niektórzy z nich nawet odkrywają swoją pasję.
Co więcej, warsztaty kulinarne to także niezwykle cenna lekcja samodzielności. Gotowanie może być bowiem doskonałym pretekstem do tego, by pokazać, że mamy wpływ na to, co nas otacza, a każda nasza decyzja ma swoje konsekwencje. Przygotowywanie posiłków uczy podejmowania decyzji i brania odpowiedzialności za swoje działania. Doskonali umiejętności organizowania czasu i zarządzania budżetem. Każde warsztaty są również okazją do bycia razem i wspólnego przeżywania – to czas wspaniałych emocji i sposób na rozwijanie zdolności współpracy.
Różnorodnie, czyli zdrowo
Warsztaty kulinarne mają również charakter edukacyjny. Uczestnicy dowiadują się, jak ważna jest zróżnicowana dieta – oparta na wykorzystywaniu produktów z różnych grup, stosowaniu rozmaitych technik przygotowywania posiłków, bazująca na różnorodności smaków, barw i aromatów. W ten sposób nasze posiłki będą dostarczać organizmowi niezbędnych składników odżywczych, w tym mineralnych, co jest elementem właściwego odżywiania się. Dzięki temu uczestnicy będą uczyć się, jak odpowiednio komponować swój jadłospis.
Więcej informacji o akcji znajduje się na www.pomagamzknorr.pl
---------------------------------------------
O Fundacji Samodzielność od Kuchni:
Fundacja Samodzielność od Kuchni powstała, by pomóc przygotowywać młodzież z domów dziecka do samodzielności. Za powstaniem fundacji stoją Katia Roman-Trzaska, założycielka szkoły gotowania dla dzieci Little Chef, oraz Zuzanna Skoczek – edukatorka kulinarna. Stworzona przez Katię Roman-Trzaskę w 2007 r. szkoła gotowania dla dzieci Little Chef przeszkoliła niemal 74 000 dzieci i była pierwszym impulsem do założenia Fundacji. Przez ostatnie trzy lata Katia i Zuzanna prowadziły projekt Samodzielność od Kuchni dla młodzieży z domów dziecka, w którym udział wzięło około stu wychowanków. Właśnie podczas tych działań zrodził się pomysł fundacji, która w bezpośredni sposób pozwoliłaby skupić się na z pozoru prostym zadaniu, jakim jest samodzielność w przygotowywaniu posiłków. Gotowanie zwiększa poczucie własnej wartości, pomaga w budowaniu więzi, a może też otworzyć możliwości zawodowe.
1. Źródło: A. Sołtys, B. Kulig, „Usamodzielnienie oczami młodzieży. Raport z badań nt. Doświadczeń usamodzielniających się wychowanków pieczy zastępczej zrealizowany w ramach projektu „Prawa dziecka w opiece zastępczej, od teorii do praktyki: nowe spojrzenie poprzez badania rówieśnicze”, Stowarzyszenie SOS Wioski Dziecięce w Polsce 2012.
„W instytucjonalnych domach dziecka, gdzie dominuje żywienie zbiorowe, trudno o okazję do kulinarnego rozwoju. Kompetencje kuchenne są uznawane za względnie proste i dość oczywiste, a na pierwszym miejscu stawia się – bardzo ważne – sprawność w szkole czy psychiczne i prawne przygotowanie do samodzielności. Młodzież w domach dziecka, tak jak jej rówieśnicy, poświęca się swoim pasjom, czasem pracuje lub odbywa staż, odwiedza rodzinę i spędza czas z przyjaciółmi. Na gotowanie, zakupy czy planowanie budżetu trzeba więc wyznaczyć osobną chwilę, a czasu zazwyczaj brakuje.
W efekcie wychowankowie znają głównie te potrawy, które występują w jadłospisie placówek, i mają znikome umiejętności kulinarne, ograniczające się często do przygotowania kanapek z dostępnych produktów. To te potrawy, które podopieczni potrafią przygotować, stają się podstawą ich diety, gdy się usamodzielnią – nam zależy, by żywili się nie tylko kanapkami”, opowiada Katia Roman-Trzaska z Fundacji Samodzielność od Kuchni.
Nauka gotowania i samodzielności
Powyższe obserwacje i wnioski skłoniły markę Knorr i fundację Samodzielność od Kuchni, by wspólnie prowadzić akcję „Pomaganie przez gotowanie”. W jej ramach organizowane są warsztaty kulinarne, podczas których wychowankowie domów dziecka gotują pod okiem ekspertów fundacji. Odbywają się one w wybranych miastach Polski, a każdy taki cykl składa się z czterech spotkań. Inauguracyjne warsztaty odbyły się w 2018 r. w Łodzi. W tym roku zaplanowane zostały kolejne cztery cykle spotkań. Pierwsze warsztaty w 2019 r. odbędą się w Katowicach w dniach 26 i 28 marca oraz 1 i 3 kwietnia.
Dzięki akcji „Pomaganie przez gotowanie” młodzież ma szansę nauczyć się gotowania, co jest umiejętnością niezwykle cenną w dorosłym życiu. Uczestnicy odkrywają nowe smaki, poznają nieznane dotychczas składniki, mają okazję do kulinarnych eksperymentów. Zdobywają nowe kompetencje, a niektórzy z nich nawet odkrywają swoją pasję.
Co więcej, warsztaty kulinarne to także niezwykle cenna lekcja samodzielności. Gotowanie może być bowiem doskonałym pretekstem do tego, by pokazać, że mamy wpływ na to, co nas otacza, a każda nasza decyzja ma swoje konsekwencje. Przygotowywanie posiłków uczy podejmowania decyzji i brania odpowiedzialności za swoje działania. Doskonali umiejętności organizowania czasu i zarządzania budżetem. Każde warsztaty są również okazją do bycia razem i wspólnego przeżywania – to czas wspaniałych emocji i sposób na rozwijanie zdolności współpracy.
Różnorodnie, czyli zdrowo
Warsztaty kulinarne mają również charakter edukacyjny. Uczestnicy dowiadują się, jak ważna jest zróżnicowana dieta – oparta na wykorzystywaniu produktów z różnych grup, stosowaniu rozmaitych technik przygotowywania posiłków, bazująca na różnorodności smaków, barw i aromatów. W ten sposób nasze posiłki będą dostarczać organizmowi niezbędnych składników odżywczych, w tym mineralnych, co jest elementem właściwego odżywiania się. Dzięki temu uczestnicy będą uczyć się, jak odpowiednio komponować swój jadłospis.
Więcej informacji o akcji znajduje się na www.pomagamzknorr.pl
---------------------------------------------
O Fundacji Samodzielność od Kuchni:
Fundacja Samodzielność od Kuchni powstała, by pomóc przygotowywać młodzież z domów dziecka do samodzielności. Za powstaniem fundacji stoją Katia Roman-Trzaska, założycielka szkoły gotowania dla dzieci Little Chef, oraz Zuzanna Skoczek – edukatorka kulinarna. Stworzona przez Katię Roman-Trzaskę w 2007 r. szkoła gotowania dla dzieci Little Chef przeszkoliła niemal 74 000 dzieci i była pierwszym impulsem do założenia Fundacji. Przez ostatnie trzy lata Katia i Zuzanna prowadziły projekt Samodzielność od Kuchni dla młodzieży z domów dziecka, w którym udział wzięło około stu wychowanków. Właśnie podczas tych działań zrodził się pomysł fundacji, która w bezpośredni sposób pozwoliłaby skupić się na z pozoru prostym zadaniu, jakim jest samodzielność w przygotowywaniu posiłków. Gotowanie zwiększa poczucie własnej wartości, pomaga w budowaniu więzi, a może też otworzyć możliwości zawodowe.
1. Źródło: A. Sołtys, B. Kulig, „Usamodzielnienie oczami młodzieży. Raport z badań nt. Doświadczeń usamodzielniających się wychowanków pieczy zastępczej zrealizowany w ramach projektu „Prawa dziecka w opiece zastępczej, od teorii do praktyki: nowe spojrzenie poprzez badania rówieśnicze”, Stowarzyszenie SOS Wioski Dziecięce w Polsce 2012.
PRZECZYTAJ JESZCZE